joi, 19 noiembrie 2015

Secularismul vizează desfiinţarea religiei şi excluderea lui Dumnezeu din societate

Consider că cei ce i-au instigat pe protestatarii din săptămânile trecute la ură împotriva Bisericii sunt oameni care nu urăsc neapărat Biserica Ortodoxă, ci se manifestă pregnant contra acesteia pentru că este cultul dominant. În realitate, ei urăsc religia şi Îl urăsc pe Dumnezeu şi ar dori ca spaţiul românesc să fie unul cu totul secular, ateist. De aceea, sunt numiţi şi secularişti, umanişti etc.
Protestul împotriva BOR a vizat religia şi dreptul la existenţă al tuturor cultelor din România. Reproşurile la adresa Bisericii Ortodoxe reprezintă doar un pretext, lipsit de substanţă, pentru ca de fapt să se creeze premisele scoaterii religiei din spaţiul public. Problema priveşte în egală măsură toate cultele religioase şi sunt convins că toate resimt această presiune.   


Eu nu ştiu cine au fost cei ce au protestat în stradă, nu ştiu dacă sunt credincioşi sau nu, unii dintre ei pot fi, formal, chiar membri ai Bisericii Ortodoxe, un fel de "creştini după închipuire", ca să folosesc o sintagmă din  titlul unei frumoase cărţi scrise de profesorul grec Ioannis Kornarakis. Acest tip de creştini este cel mai periculos, deoarece ei contează la numărătoare ca ortodocşi, dar sunt un fel de "cai troieni" în interiorul comunităţii religioase din care fac parte, întrucât încearcă să slujească şi lui Dumnezeu şi lui Mamona.
Nu am nici cea mai mică idee dacă în stradă au fost atei sau nu (de aceea am şi spus că nu se ştie), nici nu îmi dau seama prea bine ce înseamnă a fi ateu în zilele noastre sau dacă sloganul "vrem spitale, nu catedrale" te poate clasifica în rândul ateilor, din punct de vedere social, aşa cum te clasifică din punct de vedere teologic. Indiferent cine au fost aceşti oameni, ei au câte ceva în comun: idealul laicităţii (i.e. ateismului) statului şi câteva dintre temele susţinute de lobbyul ateist-secularist în spaţiul public de ani de zile: ideea scoaterii religiei din şcoli, ideea înlocuirii orei de Religie cu ora de Istorie a Religiilor, minciuna că spoliind Biserica se vor rezolva probleme sociale, ideea mai nouă legată de naţionalizarea averilor bisericeşti sau măcar impozitarea lor etc. 
Aceşti oameni sunt duşmanii din afară ai Bisericii. La ei m-am referit când am spus că Biserica trebuia să înveţe pe credincioşii ei în primul rând să se detaşeze de creştinii care colportează asemenea idei chiar şi în interiorul său şi să nu le acorde sprijinul, mai ales politic, celor care susţin asemenea idei din afara Bisericii. Duşmanul actual al Bisericii Ortodoxe este secularismul (o denumire mai stilizate a necredinţei), este un duşman care afectează toate cultele şi toate religiile din lume. Situaţia despre care vorbim nu ţine de relaţiile dintre culte, nu se ciorovăiesc două culte sau mai multe între ele, ci este  vizat fenomenul religios în ansamblu de către grupări antireligioase, care doresc un stat fără nicio manifestare religioasă în el (cred că se poate numi un stat ateist).

 Precizări: 
1. Când am spus "patriarhul din 1918" am avut în minte că mitropolitul din 1918, Miron Cristea, a devenit patrarh in 1925. În momentul unirii nu avea încă titulatura de patriarh.
2. Doresc să nu înţeleagă nimeni greşit, proiectul "Oraşul Zeiţei" nu doreşte să schimbe denumirea municipiului Piatra Neamţ, ci brandul oraşului, felul în care municipiul Piatra Neamţ, care se va chema mai departe Piatra Neamţ, este cunoscut sub aspect turistic, publicitar etc. Sper ca s-a înţeles până la urmă din emisiune că nu e vorba de denumirea oficială a municipiului, ci de o denumire simbolică.

Un comentariu:

  1. Foarte la obiect ca de obicei si in acelasi timp foarte explicit punctul tau de vedere in ceea ce priveste situatia creeata in acest moment in tara de manipulatorii din umbra.S-a simtit lucrul acesta din modul cum au rectionat "tinerii nostri liberi, frumosi si destepti ",care au iesit ca oile bezmetice ,minati din urma de instigatorii la revolta impotriva Bisericii si nu a opresorilor poporului nostru.Ce usor au gasit tapul ispasitor in care sa arunce cu laturile mass-mediei si ai latratorilor de strada,ce comod ! Dumnezeu e sus si vede tot ce se intimpla in gradina Lui si nu va lasa acesti dusmani ai Bisericii sa biruiasca ,ca El are grija de turma Lui mica, sa reziste impotriva tuturor intemperiilor sociale.Sint nerebdatoare sa vizizionez si urmatoarea ta aparitie televiziva,ca e f important ceea ce spui tu acolo.Cu drag ,Marinela.

    RăspundețiȘtergere

Faceți căutări pe acest blog

Cateva consideratii cu privire la motivele pentru care consider ca lupta antiecumenista se afla intr-un impas de moment

Ii respect pe toti cei ce scriu cu buna credinta pe pagina mea de facebook , chiar si pe cei ce scriu impotriva mea, imi pare rau ca lu...