duminică, 30 martie 2014

Forumul Alternativa Creştină nu participă la alegerile din 2014

Forumul Alternativa Creştină şi-a propus următorul parcurs în perioada imediat următoare: în anul 2014, se înfiinţează, se înscrie la tribunal, se organizează în teritoriu, încearcă să constituie filiale solide în judeţele ţării. Dacă reuşeşte acest lucru, în a doua parte a anului, va ţine un congres de constituire, în care se vor prezenta actele constitutive, statutul partidului, se vor înfiinţa organismele de conducere, se vor alege persoanele care îl vor conduce în următorii ani. În urma acestui congres va trebui să rezulte un partid cât mai deschis şi mai democratic cu putinţă în ceea ce priveşte sistemul de luare a deciziilor, cu structuri eficiente şi suple, alese transparent şi capabile să asigure o cât mai largă reprezentativitate, cu o disciplină de partid foarte strictă şi respectată de toţi membrii acestuia.
Totodată, se vor înfiinţa departamente pe principalele domenii de activitate, cu sarcina de a face o evaluare pertinentă a situaţiei din domeniul de activitate, de a recruta personal competent şi a alcătui strategii profesioniste pe fiecare domeniu de activitate, care vor fi ulterior integrate în oferta electorală generală a partidului.
În paralel cu aceste acţiuni, partidul va lua poziţii, atât cât îi permite statutul de partid încă neînscris oficial în Registrul Partidelor Politice, prin comunicate de presă, faţă de probleme de mare importanţă pentru ţară în general, pentru comunitatea creştină în special. Dintre temele abordate, amintim: problema intrării în vigoare a legii care introduce buletinul biometric în România, problema exploatării gazelor de şist şi a valorificării nerentabile a resurselor naturale ale ţării, problema proiectului de constituţie, care comportă pericolul fărâmiţării teritoriale şi a delegării a numeroase atribute ale suveranităţii Uniunii Europene, problema definirii familiei tradiţionale, problema modificării legii petrolului şi a revedenţei încasate de statul român din exploatarea resurselor naturale şi altele.
   
În anul 2015, partidul va continua să se organizeze în teritoriu şi îşi va face simţită prezenţa prin diferite acţiuni pe care le va organiza: conferinţe, prezentări ale unor proiecte, vizite în teritoriu pentru a cunoaşte membrii filialor.

Dacă tot parcursul descris mai sus va fi respectat, în anul 2016, Forumul Alternativa Creştină va putea intra cu şanse reale în bătălia electorală, participând la alegerile locale din vara anului 2016 şi la cele parlamentare din toamna aceluiaşi an.

De ce nu participă la alegerile europarlamentare din 2014?

În primul rând, pentru că nu este înscris încă la tribunal, motiv pentru care nu poate prezenta liste de partid pentru alegeri.
În al doilea rând, pentru că se află într-un stadiu de formare, şi o participare prematură la alegeri ar putea să însemne un eşec, care ar putea marca destinul partidului multă vreme.
În al treilea rând, şi cel mai important, Forumul Alternativa Creştină are temerea că, invitând pe alegătorii creştini să iasă la vot cu ocazia alegerilor europarlamentare, ar putea participa la atingerea cvorumului de care are nevoie referendumul pentru modificarea Constituţiei pentru a trece. Din câte ştim noi, până în acest moment nu există încă o luare oficială de poziţie care să anuleze propunerea comasării alegerilor europarlamentare cu referendumul, iar la momentul luării deciziei de neparticipare acea propunere era proaspăt formulată. Pentru Forumul Alternativa Creştină nevalidarea acelui referendum este esenţială, întrucât considerăm că modificările aduse Constituţiei sunt de natură a slăbi foarte mult structura şi suveranitatea statului. Această temere se poate constitui şi într-un motiv de neparticipare la alegerile prezidenţiale din toamnă, dacă, eliberaţi de obligativitatea cvorumului de 50%, guvernanţii vor decide comasarea alegerilor prezidenţiale cu referendumul de modificare a Constituţiei.
În al patrulea rând, partidul nu ar putea avea forţa de a da suficient de mulţi europarlamentari, încât să poată produce un efect benefic pentru România în Parlamentul European, cu atât mai mult cu cât nu ar fi afiliat unei familii politice europene, care să îl susţină în demersurile sale.

De ce nu participă la alegerile prezidenţiale din toamnă?

În primul rând, pentru că la toamnă, în cazul în care va fi înscris în Registrul Partidelor Politice, partidul nu va avea încă o forţă suficientă pentru a impune un candidat la preşedinţie capabil să şi câştige alegerile.
În al doilea rând, chiar dacă FAC ar putea avea un asemenea candidat, un preşedinte dat de formaţiunea noastră ar fi mai mult decorativ, atât timp cât restul eşicherului politic ar fi ocupat de partidele care alcătuiesc actualul legislativ şi executiv.
În al treilea rând, dacă formaţiunea noastră ar da un preşedinte, acesta ar desfăşura mandatul în timpul guvernării forţelor de stânga, iar la sfârşitul mandatului acestora, în 2016, toate erorile de guvernare ale acestor forţe s-ar putea descărca asupra preşedintelui, diminuând drastic şansele partidului în alegerile parlamentare şi locale.

sâmbătă, 29 martie 2014

FAC – un verb de acţiune românesc, nu o înjurătură englezească



De la începutul lui ianuarie, când am început să vorbesc despre ideea înfiinţării unui partid creştin, prima şi cea mai consistentă obiecţie a fost acronimul pe care acesta l-ar avea – FAC. Toată lumea s-a arătat îngrijorată că acesta ar putea să le sune tinerilor din zilele noastre, şi nu numai, ca o binecunoscută înjurătură din limba engleză. Cu toate acestea, denumirea partidului şi acronimul său inevitabil au rămas aceleaşi. De ce?
În primul rând, pentru că în limba română există un verb de acţiune care se numeşte “a face”. În exprimarea uzuală, vorbitorul de limbă română nu are o jenă atunci când spune “eu fac”, “ei fac”, “să fac” şi aşa mai departe. Cine rosteşte aceste cuvinte nu se gândeşte la înjurătura americană, ci la faptul de a face ceva anume. Este inadmisibil ca eu, vorbitor de română, să mă feresc de un verb din limba mea doar pentru că el este parazitat de un cuvânt dintr-o subcultură străină. Este de-a dreptul stupefiant să vezi că până şi oameni din cercurile conservatoare şi profund religioase ale societăţii au fost expuse atât de intens la subcultura de consum, încât acest cuvânt licenţios le-a rămas în minte. Îşi închipuie cineva că portughezii trăitori în România, fotbaliştii portughezi din ţara noastră, de exemplu, se vor ruşina să folosească forma a treia singular de indicativ a verbului portughez pular, doar pentru că ea ar fi identică cu un cuvânt licenţios din limba română suburbană? Îşi închipuie cineva că, din exact acelaşi motiv, croaţii ar schimba denumirea uneia dintre cele mai frumoase staţiuni din ţara lor, măcar şi în pliantele turistice care circulă în România?
În al doilea rând, această enervantă “omonimie” la nivel ortoepic nu se păstrează şi la nivelul ortografic. Sigla partidului nostru nu este FUCK, ci FAC, motiv pentru care nu ar trebui să existe confuzie, măcar atunci când o citim. Dacă ar fi să fim hipercorecţi ca filologi, am putea spune că u din cuvântul englezesc nici măcar nu se suprapune exact pe a din limba română. Urechea foarte fină a celui care înţelege limba engleză poate percepe o subtilă nuanţă de pronunţare. Ca să nu mai vorbim de anumite regiuni ale limbii engleze, cum ar fi Scoţia, Irlanda sau Australia, unde această diferenţă e marcantă, cuvântul englez pronunţându-se aproape cum se scrie. 
În al treilea rând, şi acum mă adresez mai ales cititorilor creştini, dacă am admite această suprapunere supărătoare, ar trebui să înlocuim, pentru a ne feri de blasfemie, cuvinte care se referă la Dumnezeu, precum Făcătorul, sau la actul său de creaţie, precum facerea (care este şi denumirea primei cărţi a Scripturii). Nu ar mai fi cuvenit să spunem că la început "a făcut Dumnezeu cerul şi pământul" şi ar fi o blasfemie să spunem, de exemplu, "doresc să fac voia Domnului". 
În al patrulea rând, nu ne deranjează ceea ce se numeşte publicitate negativă, în sensul că dacă vor exista tineri sau vorbitori de engleză amuzaţi de faptul că există un partid cu astfel de acronim, atunci când vor dori să se intereseze despre ce e vorba, vor găsi siteul nostru (la care se lucrează intens) şi vor înţelege că de fapt era vorba de cu totul altceva, că e o treabă foarte serioasă. Poate unii ne vor şi urma după ce vor înţelege.
În al cincilea rând, există o vorbă franţuzească: Honi soit qui mal y pense! Noi nu dăm nimănui prilejul de a se gândi la prostii, nu e vina noastră că pentru mulţi anumite forme ale verbului esenţial a face sună ca o înjurătură în engleză. Poate nu ar fi rău să mai stingă din când în când televizorul. Nu ne vom ruşina de cuvintele limbii române, iar cine va încerca în media să facă această asociere nelalocul ei se va confrunta cu rigorile legii şi, sperăm, cu oprobriul celor care înţeleg despre ce e vorba.

Suntem un partid care doreşte să FACă ceva real pentru ţara aceasta. Ne asumăm cu mare plăcere, ca primă sarcină de partid, să le reamintim concetăţenilor noştri că a face este un verb în limba română, nu o înjurătură în limba engleză.

FACem ce trebuie!

vineri, 28 martie 2014

Sigla Forumului Alternativa Creştină

Încă de la înfiinţarea partidului, dorinţa noastră a fost să luptăm sub acelaşi simbol, monograma lui Hristos, alcătuită din combinaţia literelor greceşti X (“H”) şi P (“R”), sub care a luptat sfântul împărat Constantin cel Mare cel întocmai cu apostolii, atunci când a început opera de încreştinare a statului roman, pentru că am considerat că şi pe noi ne aşteaptă o operă de readucere în spaţiul public a unor valori morale şi teologice creştine, cum ar fi: credinţa în Dumnezeu, dragostea faţă de patrie şi ataşamentul faţă de familie, concepută în maniera tradiţională creştină, valori împinse la periferia societăţii de mentalitatea secularizată. Din acest motiv, pe siglă sunt înscrise cuvintele DUMNEZEU, PATRIA, FAMILIA, axisul valoric care ne va ghida în tot ce facem.
Într-o primă etapă, sigla noastră a avut chiar monograma clasică plasată în mijloc. Ne-am dat seama însă că ar putea exista o obiecţie din partea conducerii Bisericii, care ar putea să nu agreeze introducerea în bătălia politică a acestui simbol, chiar dacă, strict sub aspectul copyrightului, monograma lui Hristos a fost consacrată ca simbol al luptei politice şi militare din cadrul Imperiului Roman încreştinat şi este o valoare creştină care aparţine tuturor mărturisitorilor lui Hristos, fără ca cineva să aibă drepturi de autor în privinţa ei..
Am căutat atunci să aducem câteva stilizări, mai întâi folosind pentru cele două litere un font românesc vechi, rezultatul nefiind deloc neglijabil (este sigla neagră de pe tabelele de semnături, cu care ne vom înscrie la tribunal, urmând să o schimbăm după aceea cu asta cu floarea). A trebuit să mai ajustăm litera X, pentru a nu da unora motiv să creadă că am pus pe sigla noastră un simbol interzis prin lege.
Până la urmă, am decis ca în mijlocul siglei să fie plasată o floare stilizată, care redă, prin modul în care îi sunt poziţionate “frunzele”, axul floral şi floarea propriu-zisă, monograma lui Hristos.Floarea are opt colţuri, petale, care ne aduc aminte că deşi ducem lupta aici şi acum, privim spre "ziua a opta", care este împărăţia cerurilor, viaţa veşnică.
Floarea este inclusă într-un cerc, care formează, împreună cu un cerc concentric mai mare, o bandă pe care sunt înscrise cuvintele DUMNEZEU, PATRIA, FAMILIA, dispuse în formă de cruce, la baza crucii fiind scrisă denumirea partidului: Forumul Alternativa Creştină.
Între cele trei cuvinte, dispuse în partea de sus şi în lateral, şi între ele şi denumirea partidului, se află patru steluţe cu câte opt colţuri, simbolizând Steaua Betleemului sau Steaua Maicii Domnului, simbol vechi creştin, cunoscut şi folosit chiar şi de strămoşii noştri daci, înainte de Hristos, ca simbol al desăvârşirii. Numărul stelelor octogonale ne indică pe cei patru evanghelişti, de la (prin) care avem Cuvântul de viaţă dătător, iar dispunerea celor patru stele este în formă de X, amintind de crucea sfântului Andrei, apostolul dacilor. 

joi, 27 martie 2014

Campania de strângere de semnături pentru Forumul Alternativa Creştină




În conformitate cu Legea Partidelor Politice, fiecare tabel trebuie să cuprindă persoane din aceeaşi localitate, datele trebuie să fie corect înregistrate, iar tabelul să fie completat pe proprie răspundere de cel ce îl întocmeşte. Persoane din localităţi diferite trebuie înscrise în tabele diferite.

Tabelele se centralizează la adresa

Mihai-Silviu Chirila,
Comuna Tasca 
Judetul Neamt
CP 617445

Date de contact:

Mihai-Silviu Chirilă


Forumul Alternativa Creştină este deschis oricui doreşte să participe la o schimbare a modului în care se iau deciziile care privesc viaţa noastră ca persoane şi ca naţiune. Aşteptăm în rândurile noastre tineri entuziaşti şi bine intenţionaţi, oameni la vârsta deplinei maturităţi, căror experienţă profesioanală ne va fi de folos.

Oricine doreşte să se implice în conturarea de filiale în teritoriu poate lua legătura cu domnul secretar general Alexandru Moleanu, la adresa de mai sus.

Faceți căutări pe acest blog

Cateva consideratii cu privire la motivele pentru care consider ca lupta antiecumenista se afla intr-un impas de moment

Ii respect pe toti cei ce scriu cu buna credinta pe pagina mea de facebook , chiar si pe cei ce scriu impotriva mea, imi pare rau ca lu...