sâmbătă, 23 aprilie 2011

Credinţă şi tradiţii nemţene 11. Hristos a înviat !

Emisiunea Credinţă şi tradiţii nemţene urează tuturor telespectatorilor săi sărbători binecuvântate şi un creştinesc Hristos a înviat! din Comuna Poiana Teiului, unde vă propune o întâlnire cu o biserică veche şi cu doi preoţi extrem de talentaţi în interpretarea muzicii psaltice: Părintele Ciprian Mitocaru, preotul paroh de la Parohia "Buna Vestire", şi vecinul său de parohie, Părintele Mihai Ursache.

Împreună vor interpreta în partea a doua a emisiunii câteva dintre cele mai frumoase cântări bisericeşti din această perioadă liturgică, cu un talent şi o distincţie greu de întâlnit chiar şi în rândul elevilor sau studenţilor teologi.

Muzica bizantină este una dintre comorile de preţ ale Ortodoxiei, reflectând în melos aceeaşi armonie pe care teologia o manifestă în dogmă.

Cântările pe care astăzi le auzim în bisericile ortodoxe au fost create de oameni de o cultură rară, comparabili cu marii clasici ai muzicii occidentale.

Ele sunt însoţite de poezie religioasă la fel de valoroasă pentru că a fost creată de oameni care stăpâneau la perfecţie subtilităţile dogmatice ale Orientului creştin.

În tările ortodoxe în care comorile Bisericii nu sunt aproape necunoscute poporului, aşa cum este din păcate cazul pe meleagurile româneşti, intelectualii pot fi găsiţi în stranele bisericilor interpretând cu virtuozitate lucrări ca cele pe care le vom auzi din gura celor doi preoţi munteni din emisiunea de astăzi.

În spaţiul românesc, din păcate, intelectualii au cu totul alte gusturi muzicale, iar muzica psaltică li se pare străină.

Din acest motiv, sperăm ca aceste partituri bine interpretate să fie un motiv în plus pentru a ne apropia de valorile autentice ale acestor meleaguri.

Hristos a înviat!

2 comentarii:

  1. ADEVARAT A INVIAT ! O INITIATIVA IMPORTANTA .E FRUMOS SA PUTEM POVESTI IN IMAGINI ISTORIA ,ISTORIA LOCULUI ACELA MAGIC CARE A LAGANAT MULTE MINTI LUMINATE .

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru cuvintele frumoase. Asta e doar inceputul, stati cu ochii pe noi si pe Revista Valea Muntelui si veti vedea multe lucruri frumoase despre locurile astea de vis. Sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere

Faceți căutări pe acest blog

Cateva consideratii cu privire la motivele pentru care consider ca lupta antiecumenista se afla intr-un impas de moment

Ii respect pe toti cei ce scriu cu buna credinta pe pagina mea de facebook , chiar si pe cei ce scriu impotriva mea, imi pare rau ca lu...