vineri, 15 mai 2009

“Cea mai veche meserie din lume”

Am vazut ca s-a reluat o tema pe care eu o credeam de mult depasita: legalizarea prostitutiei. Pentru ca s-a facut eterna precizare ca prostitutia este „cea mai veche meserie din lume” (e adevarat, cu nuanta ca e „printre cele mai vechi”), am sa expun un scurt punct de vedere.
Fara a avea prejudecati sau a dori sa fac judecati de valoare, consider ca prostitutia nu este și nu poate fi nicicand catalogata ca o „meserie”. Din mai multe motive. Unul dintre aceste motive este ca, asa cum inteleg eu termenul din limbile mari europene, „meseria” implica existenta unui „mester”, „maistru”, „master”, „maitre” etc., de la care sa se invete sau „fure” mestesugul. Or, prostitutia este fără doar și poate o preocupare spontana și „autodidacta”.
Mai mult chiar, meseria implica abilitatea de a face ceva în mod special, de a crea ceva deosebit (meseriasii autentici sunt foarte mandri de meseria lor și mai ales de produsul care le poarta brandul). Prostitutia nu face decat sa taxeze o activitate care, vorba nemuritorului poet, „se intampla și la pasari de vreo doua ori pe an”. Daca am defini prostitutia După acest criteriu ca meserie, de ce nu am numi „meserie” și mancatul, bautul sau dormitul?
Meseriasii au legile lor și codurile lor (secretul meseriei e pastrat cu sfintenie). Ce coduri au „cele mai vechi meseriase din lume”?
Din respect pentru meseriasii autentici, în fata carora ma inclin cu adanc respect, refuz sa consider prostitutia ca „meserie”.
O alta problema este vechimea ei. Din cate ne spune istoria (fie ea mundana sau spirituala), cele mai vechi meserii au fost agricultura și pastoritul (Cain și Abel) sau vanatoarea (După Darwin). Nu exista nici un indiciu care sa ne faca sa credem ca prostitutia a fost cea mai veche „meserie” din lume. Argumentul zdrobitor în acest sens este acela ca în societățile primitive prostitutia era considerata o infractiune și se sanctiona cu moartea.

Daca vorbim despre legalizarea prostitutiei, discursul se cere nuantat un pic.
Daca legalizam prostitutia și o consideram o „meserie”, atunci cred ca nu ar fi lipsit de interes sa cream de la buget și un sistem de pregatire profesionala. Propun, prin urmare, infiintarea unor clase de prostitutie în cadrul invatamantului postliceal (in treptele inferioare de invatamant nu se pot crea asemenea clase, dat fiind ca majoratul e conditia sine qua non a admiterii în aceasta „meserie”) și al invatamantului vocational și o facultate de prostitutie, cu diverse specializari, funcție de specificul „meseriei”. Propun instruirea unui personal didactic de specialitate, mergand pana la conducători de doctorat. In felul acesta, vom fi în consecventi Declaratiei Drepturilor Omului și normelor europene, care prevad clar dreptul la munca și la instruire profesionala.
S-a sugerat ca legalizarea prostitutiei ar conduce la ameliorarea situatiei din familiile în curs de disolutie (desi eu credeam ca egoismul feroce de care suferim și trairea la un nivel epidermic a iubirii sunt cauzele disolutiei familiilor). Daca este asa, propun ca în cadrul „meseriei” sa se organizeze cursuri care sa specializeze prostituatele, cultivandu-le abilitati de consiliere familiala, în asa fel încat persoana care apeleaza la serviciile lor sa se poata intoarce acasa mai iubitoare fata de sotie/sot ca oricand (desigur, pentru a fi în acord cu trendul euroatlantic, ar trebui recunoscuta și legalizata și prostitutia masculina).
Cu riscul de a leza unele pareri ultraconservatoare, consider ca, din motive exclusiv igienice și pentru a desfiinta traficul de carne vie, solutia ar fi, teoretic, acceptabila. Numai ca traim într-o tara în care nu se respecta nici o lege. Ce garantii exista ca nu vor inflori mafii noi, de genul „mafia acreditarii bordelurilor”, „mafia eliberarii certificatelor medicale”, „mafia imobiliara a amplasarii bordelurilor în teritoriu” etc.? Ce garantii avem ca actualii „pesti” nu vor deveni „baroni ai sexului”, „regi ai bordelurilor” etc.? Exista vreo garantie? Nici una. De unde se vor umple bordelurile? Se va face un concurs sau vor fi internate acolo de catre „pesti” care, în felul acesta, vor prospera cum nici nu au visat și vor și dormi linistiti noaptea, avand în buzunar actele statului roman?
Din punctul meu de vedere, aceasta problema a legalizarii prostitutiei a fost depasita de vreo 10-15 ani, cand practic a facut subiectul unei dezbateri publice (unei bateri publice mai bine zis, dupa modelul nostru de a des bate). E greu de crezut ca o reluare a temei ar putea produce efecte diferite.
Buuun. și ce e de facut atunci? Nu stiu. Nici nu cred ca eu ar trebui sa stiu.

3 comentarii:

  1. In ce priveste prostitutia, se putea adopta ceva asemanator cu ce exista in unele tari scandinave: pedeapsa atat pentru prostiuata (prostituat) cat si pentru “consumatorii” de asa ceva. Rezultatele in combaterea prostitutiei, in tarile respective, sunt f. bune, se pare. Nu stiu de ce nu se adopta si la noi legi care chiar dau rezultate in alte parti. Luam de la altii doar gunoaiele.
    Avand in vedere cine sunt cei care au intocmit noile coduri (civil si penal) nu avem cum sa ne asteptam la ceva bun in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si un articol pe aceasta tema.

    http://www.frontpress.ro/?p=1398

    RăspundețiȘtergere
  3. Manuel, sunt de acord cu propunerea ta scandinava, macar si pentru ca ii respect mult pe scandinavi.
    Raman insa pe pozitie si spun ca nu ar strica sa se mai umanizeze relatiile dintre parteneri de viata si sa mai prisoseasca dragostea in fata egoismului feroce, buna-cuviinta in locul obrazniciei si nesimtirii. Sa vezi dupa aia cum raman parasutele someroaice. Atat timp cat partenerii se trateaza ca o marfa sau un obiect sexual, prostitutia va fi in floare. Cand se va redescoperi valoarea familiei si a dragostei autentice dintre barbat si femeie atunci falimentul le paste pe "furnizoarele de placeri sexuale", "cele mai vechi meseriase din lume". Asta cred eu.
    Multumesc pentru comentariu

    RăspundețiȘtergere

Faceți căutări pe acest blog

Cateva consideratii cu privire la motivele pentru care consider ca lupta antiecumenista se afla intr-un impas de moment

Ii respect pe toti cei ce scriu cu buna credinta pe pagina mea de facebook , chiar si pe cei ce scriu impotriva mea, imi pare rau ca lu...

Arhivă blog