vineri, 31 iulie 2009

Istoria filozofiei patristice

Editura Polirom a publicat traducerea lucrării de teologie Storia della filosofia patristica a istoricului și patrologului italian Claudio Moreschini. Lucrarea, tradusă din limba italiană de o echipă de traducători din care fac parte Alexandra Cheșcu, Doina Cernica și Mihai-Silviu Chirilă, și îngrijită de competenții redactori ai Poliromului, are 744 de pagini și o supracopertă elegantă, marca Polirom.


Cartea continuă opera cu care Moreschini deja ne-a obișnuit. Bine documentată, bine scrisă și foarte puternic argumentată, cartea ne prezintă istoria literaturii creștine din perspectiva contribuției acesteia la dezvoltarea gândirii creștine. Scriitori mari: Iustin Martirul, Clement Romanul, Chiril al Alexandriei, Grigore de Nyssa, Grigore Teologul, Vasile cel Mare, Origen, Ioan Hrisostom, Maxim Mărturisitorul, și mai puțin importanți: Claudianus Mamertus, Arnobiu etc., școli teologice de gândire, contextul social, religios și politic, toate alcătuiesc universul cultural și teologic cuprins între paginile acestei cărți.

Lucrarea cuprinde perioadele de dezvoltare a teologiei, de la începuturi până la epoca lui Maxim Mărturisitorul, atât în Răsărit, cât și în Apus și în Nordul Africii.

Oricine vrea să vadă cum a evoluat filosofia creștină, de la revelația biblică a Noului Testament până la rafinamentele teologice ale lui Maxim Mărturisitorul, cum raționamentul clasic al grecilor, axat pe o oarecare etică și pe o viziune a universului într-o manieră monist, își ia zborul pe culmile transcendenței divine, se va dumiri citând această carte.

Creația din nimic, originile răului, raportul dintre natură și har, promisiunea împărăției cerești și sfârșitul lumii, apocatastaza și adevărata restaurare a lumii de dinainte de păcat, controversele patristice, principiile ascetice și mistice - toate sunt tratate pertinent în paginile acestei cărți.

Ceea ce impresionează cel mai mult atunci când citim istoria lui Moreschini este fără îndoială detașarea cu care știe să abordeze subiecte fierbinți pentru diferitele confesiuni creștine și prezentarea acestora cu erudiția savantului care nu are parti pris-uri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Cateva consideratii cu privire la motivele pentru care consider ca lupta antiecumenista se afla intr-un impas de moment

Ii respect pe toti cei ce scriu cu buna credinta pe pagina mea de facebook , chiar si pe cei ce scriu impotriva mea, imi pare rau ca lu...