vineri, 18 mai 2012

Dan Călinescu, Kami



L-am cunoscut pe Dan Călinescu personal, în anul 2000, când am avut plăcerea să fiu profesor de teologie la Grupul Şcolar Bicaz. Un tânăr simpatic, inteligent, de bun-simţ, cu întrebări serioase, cu nemulţumiri culese într-un zâmbet amabil şi niţel ironic atunci când răspunsurile nu se potriveau aşteptărilor. Cam atât mi-a permis raportul profesor-elev să aflu atunci despre el.
L-am regăsit, de data aceasta la un nivel strict spiritual, atunci când, redactor-şef al Revistei Valea Muntelui fiind, am primit din partea mamei sale manuscrisele scrierilor lui Dan cu speranţa că le voi publica în paginile revistei. Supriza a fost cu atât mai plăcută, mai ales ştiind că există pe lume o grămadă de rude care, după ce un scriitor trece din viaţă, îi aruncă la gunoi toate manuscrisele. Mi s-a întâmplat să văd acest lucru întâmplându-se în familia unui scriitor de talie naţională şi sunt convins că sunt mii, zeci de mii de oameni ale căror trăiri au ajuns la groapa de gunoi după ce aceştia au plecat dintre noi. Nu este cazul mamei lui Dan, care a păstrat scrierile sale cu sfinţenie, conştientă că este trezorierul celei mai frumoase părţi din personalitatea fiului iubit şi pierdut.
 Am fost încântat de sensibilitatea autorului, dar în acelaşi timp am observat că un stil de-a dreptul kierkegaardian răzbătea din fiecare pagină pe care a scris-o. După ce am publicat prima dintre lucrările lui, publicul cititor al revistei, aflate şi ea la începuturile sale, a apreciat-o cum se cuvine.
Dându-mi seama că mă aflam în faţa unui om care are ceva de spus şi a şi făcut-o deja, am cerut părerea unui om de litere aflat în fruntea unei colecţii de literatură la o editură foarte mare din această ţară. Editorul respectiv mi-a spus că dacă viaţa i-ar fi oferit lui Dan posibilitatea să-şi şlefuiască talentul şi să-şi extindă sfera experienţei dincolo de ceea ce i-a oferit adolescenţa, ar fi putut fi un talent literar de respiraţie naţională. Faptul că drumul său literar s-a încheiat după doar câteva zeci de pagini scrise s-a constituit într-o serioasă piedică în calea publicării la o editură naţională, deoarece acestea îşi asumă cu greu publicarea unor nume până atunci necunoscute, iar dacă fac acest pariu, vor să ştie că va merita şi că autorul promovat va confirma prin scrierile ulterioare...
După ce a mai trecut un an de la acea conversaţie, mi-am dat seama că de fapt Dan Călinescu nu a scris neapărat pentru publicul cititor de română de oriunde s-ar afla acesta, ci în primul rând pentru bicăjenii lui, lucrările lui nefiind altceva decât forme prin care voia să comunice cu cei din lumea sa, cu prietenii şi cu familia sa, cu lumea mică, dar frumoasă în care a trăit şi pe care a iubit-o, după cum se vede din tot ceea ce a aşternut pe hârtie. Povestirile sale strâng în ele experienţa unui adolescent bicăjean, ale cărui gânduri pot rezona în primul rând în inima celor de vârsta lui, dar pot reaminti şi celor de alte vârste de frumoasa, dar dureroasa adolescenţă, petrecută într-o lume mult mai nedreaptă decât ar trebui să i se permită să fie.
Ultima poveste ne descoperă, mai mult decât atât, faptul că întreaga sa carte, aş îndrăzni să spun întreaga sa viaţă, nu este altceva decât o discuţie cu sine însuşi, o explorare a scânteii divine din sufletul său, pe care a ales să o obiectiveze cu numele de kami, cu care spiritualitatea japoneză numeşte tot ceea ce depăşeşte persoana umană aşa cum o ştim noi şi trece în sfera divinului, aşa cum îl ştiu japonezii..

Pornind de la toate aceste realităţi, am luat decizia de a îngriji o ediţie a scrierilor sale, grupată sub titlul inspirat din ultima sa proză, care mi s-a părut sugestiv pentru felul în care s-a perceput Dan Călinescu şi a perceput lumea din jurul său. Acest volum este dedicat tuturor celor care l-au cunoscut, cu speranţa că bicăjenii vor rămâne cu impresia că şi din rândul lor s-a ridicat un intelectual autentic, un om capabil să transforme experienţele de viaţă în pagini de carte care să-i inspire şi pe alţii şi să le ofere răspunsuri la întrebări asemănătoare cu ale lui. Un intelectual care nu se recomandă doar prin faptul că reproduce papagaliceşte ceea ce au scris, gândit şi trăit alţii, ci are curajul să spargă tiparul acesta şi să-şi asume că şi atunci când provii dintr-un colţişor uitat de lume ai dreptul să trăieşti, să visezi, să iubeşti, să suferi sau să scrii, fără a aştepta ca alţii să-ţi spună cum să faci toate acestea.

Cel mai dificil lucru în calea realizării acestui proiect a fost faptul că trebuia să răsucesc din nou cuţitul în rănile din sufletele care nu s-au vindecat niciodată după ce Dan a trebuit să-şi smulgă rădăcinile din ele, atunci când a plecat. Am fost perfect conştient că această răscolire a unui trecut dureros, această obligare cinică şi fără milă a celor ce s-au implicat în realizarea acestei cărţi de a retrăi experienţele dureroase ce au urmat ultimelor momente ale lui Dan nu îmi ofereau loc pentru nici un fel de eroare. În momentul în care am decis să fac acest lucru, singura variantă acceptabilă era ca volumul să fie realizat în cele mai bune condiţii posibile. Sper sincer că toţi cei implicaţi ne-am achitat de obligaţie.
Proiectul este rezultatul unei colaborări între Revista Valea Muntelui, care a promovat scrierile lui Dan Călinescu în paginile sale (cu excepţia caligramelor, nepublicate încă), şi Editura Rotipo din Iaşi, care a tipărit cartea. Ilustraţiile din interiorul cărţii au fost realizate de graficianul Silvia Trăistariu, al cărei talent nu mai are nevoie de nici o recomandare, iar aspectul tipografic al cărţii se datorează tehnoredactorului Gabriela Gheţău. Prefaţa o datorăm celei care i-a călăuzit lui Dan primii paşi în lumea literară, doamna profesor Viorica Alungulesei, de la Grupul Şcolar Bicaz. Îi suntem recunoscători pentru frumoasele cuvinte scrise despre elevul său.   
Dacă acest volum va reuşi să-i facă pe oamenii care l-au cunoscut pe Dan Călinescu ca în loc să-şi amintească de el ca despre „băiatul trist care s-a sinucis” să îl reţină ca pe „băiatul talentat care a scris o carte cu nume exotic”, atunci puterea cuvântului a reuşit să înfrângă moartea şi să-l readucă pe Dan la viaţă prin gândurile şi simţirile sale. Lucrul e cu atât mai evident cu cât cartea va ajunge în mâinile cititorilor la câteva săptămâni după Învierea celui care a înfrânt moartea pentru noi toţi, deschizându-ne tuturor porţile raiului.  

Mihai-Silviu Chirilă,
Taşca, 30 aprilie 2012




INVITAŢIE


Revista Valea Muntelui şi Biblioteca Orăşenească Bicaz au plăcerea de a vă invita marţi, 22 mai 2012, ora 17,00, la sala de lectură a Bibliotecii Orăşeneşti Bicaz, la lansarea volumului postum de proză Kami al tânărului scriitor Dan Călinescu.

Lucrarea va fi prezentată de către
Profesor George Lazăr, Director-adjunct al Grupului Şcolar Bicaz
Teolog Mihai-Silviu Chirilă, redactor-şef al Revistei Valea Muntelui
Scriitor Dan Iacob, de la Biblioteca Judeţeană G.T. Kirileanu, Piatra Neamţ

În program va fi inclus un moment liric în interpretarea pianistului Ciprian Iacob, elev la  Liceul de Artă “Victor Brauner” din Piatra Neamţ.

Vă aşteptăm cu drag.

72 de comentarii:

  1. cartea se gaseste la librarie la Bicaz si se ofera cu drag de catre mama lui Dan... :)

    RăspundețiȘtergere
  2. ma iertati, cartea se gaseste la BIBLIOTECA la Bicaz, nu la LIBRARIE. Scuze, influenta limbii engleze =))

    RăspundețiȘtergere
  3. si numai acolo la biblioteca poti gasi cartea??

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumim pentru informatii. Mult succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  5. Răspunsuri
    1. In Bucuresti poate ajunge daca se face comanda la noi. V-o trimitem cu placere.

      Ștergere
  6. Totusi a dus la un rezultat bun. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte frumos. Mult succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  8. deci poate fi trimisa in orice judet daca facem comanda!

    RăspundețiȘtergere
  9. Felicitari pentru rezultat..e tot ce conteaza:)

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte frumos, mult succes in continuare! si nu puteam sa nu remarc poza de fundal...este absolut superba!

    RăspundețiȘtergere
  11. foarte frumos ..as face si eu comanda dar imi este teama ca pentru un singur exemplar costa destul de mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru exemplar se poate lua legatura cu doamna Calinescu, de la care se poate obtine o carte...

      Ștergere
  12. asteptam in continuare noile editii!:)

    RăspundețiȘtergere
  13. Ar fii o idee buna sa o promovati online pe mai multe site uri...ca de exemplu facebook-ul care este plin de utilizatori..s.a.m.d ..poate mai vad si ei ceva ce e de vazut..nu toate prostiile.

    RăspundețiȘtergere
  14. Felicitari!! iti urez cat mai multe reusite!!:)

    RăspundețiȘtergere
  15. Cele mai bune idei iti vin dupa ce admiri pe cineva si ii observi sentimentele..asta iti naste tie propriile tale opinii.sentimente legate de un anumit lucru|! felicitari! bafta pe viitor

    RăspundețiȘtergere
  16. Mi au placut mult activitatile dvs.felicitari..:)

    RăspundețiȘtergere
  17. E frumos sa ii asculti pe altii ..si povestea lor..te motiveaza in a scrie randuri in a ta..:)

    RăspundețiȘtergere
  18. foarte dragut cred ca este unul dintre momentele frumoase care ti s-au intamplat :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Foarte frumos articolul. Multumesc pt informatii. Uneori familia este cea care nu crede in noi si incearca sa ne descurajeze. De aceea probabil, multe manuscrise au fost arunkte dupa ce scriitorii au trecut in nefiinta.. pt k nu li s'a parut important s fie pastrate:)

    RăspundețiȘtergere
  20. Foarte frumos articolul ! Felicitari !! Artistii sunt intotdeauna apreciati dupa ce trec in nefiinta...

    RăspundețiȘtergere
  21. Ti a iesit foarte bine! Felicitari!!:)

    RăspundețiȘtergere
  22. ce dragut ca si-a publicat articolul in revista ta

    RăspundețiȘtergere
  23. sa apara articolul unui asemenea om in revista ta cred ca e un lucru la care nu te asteptai :)

    RăspundețiȘtergere
  24. imi place foarte mult blog-ul tau! felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  25. Foarte frumos acest articol :) L'am citit cu placere .

    RăspundețiȘtergere
  26. Si cum am putea lua legatura cu doamna Calinescu pentru un exemplar?:)

    RăspundețiȘtergere
  27. cred ca esti fericit ca persoana pe care o apreciezi si-a publicat un articol in revista ce o detii

    RăspundețiȘtergere
  28. Esti unul din putinii oameni cred care mai apreciaza arta..:)

    RăspundețiȘtergere
  29. Eu una as fii onorata sa am un articol publicat de revista Dvs.

    RăspundețiȘtergere
  30. Foarte frumos si acest articol :) Felicitari si mai asteptam noutati :X

    RăspundețiȘtergere
  31. De multe ori trecem peste povesti interesante de viata din cauza..a nu stiu ce..timp desigur..dar cand gasim in sfarsit momentul sa le ascultam..ne dam seama ca merita tot timpul din lume.

    RăspundețiȘtergere
  32. Felicitari pentru revista ! Era si cazul sa avem putina cultura intre atata scandal care e la noi in tara...

    RăspundețiȘtergere
  33. Foarte frumos :D Unde putem gasi ca vreau si eu sa cumpar ;;)

    RăspundețiȘtergere
  34. Foarte frumoasa revista ...am avut si eu placerea de a o rasfoi online ca sa zic asa.felicitari!:)

    RăspundețiȘtergere
  35. Un artist bun ramane viu in amintirile si in inimile tuturor!:)

    RăspundețiȘtergere
  36. Un articol foarte interesant,vreau si eu un exemplar:)

    RăspundețiȘtergere
  37. Dumnezeu sa l odihneasca in pace iar mamei lui sa i dea puterea de a merge mai departe si de a si duce misiunea la capat!

    RăspundețiȘtergere
  38. buna ziua.acum am vazut despre ce este vorba lam cunoscut pe Dan,putin baieti asa cum a fost el,si nu in ultimul rand canta foarte frumos la chitara si voce exceptional,ne adunam cu totii pe o banca in centru ma refer prieteni si ascultam cum canta,o sa ne aduceam aminte mereu de el.DUMNEZEU SAL IERTE.
    asi dori si eu aceasta carte dac se mai gaseste si acum.

    RăspundețiȘtergere

Faceți căutări pe acest blog

Cateva consideratii cu privire la motivele pentru care consider ca lupta antiecumenista se afla intr-un impas de moment

Ii respect pe toti cei ce scriu cu buna credinta pe pagina mea de facebook , chiar si pe cei ce scriu impotriva mea, imi pare rau ca lu...